Asp.Net MVC Framework - Master Pages Kullanımı - II

Asp.Net MVC Framework ile bugüne kadar bir çok konuya değinme şansı bulduk ve temel kavramlarını rahatlıkla yapabilir duruma geldik. Görsel olarak uygulamalarımızı daha da kuvvetli duruma getirebilmek için bir önceki MVC Framework yazımızda Master Page 'i nasıl kullanabileceğimize değinmiştik. Peki bu noktada aklımıza bir kaç soru takılıyor. Eğer tasarımsal öğelerini rahatlıkla düzenleyebiliyorsak hazır şablonlar da olmalı ve onlar yardımı ile de düzenleyebiliriz şeklinde sorular gelmektedir. Bunun cevabı ise oldukça basittir. MVC ile geliştirilen uygulamalarda kullanılmak üzere oluşturulan tasarım galerisi sayfası mevcuttur. Buradan erişebilmemiz mümkün olacaktır.

Yazımızın girişinde de anlayacağınız gibi farklı tasarım şablonlarını uygulamalarımızda nasıl kullanabileceğimizi inceleye çalışacağız. Ama ilk olarak bu değişiklikleri uygulayabilmemiz için bir projeye ihtiyacımız vardır. Daha önceki yazılarımızdan yararlanarak hızlıca bir tane oluşturuyoruz.



İlk olarak yapmamız gereken yukarıda görmüş olduğumuz standart MVC Framework tasarımını düzenleyecek görsel şablonu seçmemiz gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için MVC Framework galeri sitesine girmemiz gerekecektir. Sitemize http://www.asp.net/mvc/gallery/ adresinden ulaşabilmemiz mümkündür.



Yukarıda görmüş olduğunuz tasarımların dışında daha onlarca tasarım yer almaktadır. Bu tasarımlardan herhangi birini seçerek web sitemize uygulamayabilmemiz mümkündür. Beğendiğimiz herhangi bir tasarımı beğeniyoruz ve aşağıdaki işlemleri uygulamaya başlıyoruz.

1. Beğenmiş olduğumuz tasarımı bilgisayara indirebilmek için tasarımın hemen altında yer alan Download seçeneğine tıklıyoruz.
2. İndirmiş olduğunuz sıkıştırılmış dosyanın üzerinde sağ tıklama sonrası özelliklerine giriyoruz ve Unblock seçeneğine tıklıyoruz.



3. Tasarımı sıkıştırılmış dosyanın içerisinden çıkartıyoruz.
4. Çıkartmış olduğunuz dosyalar CS ve VB için oluşturulmuştur. Hangi programlama dili ile projenizi geliştiriyorsanız onun içeriğini kopyalıyorsunuz.
5.
Geliştirmekte olduğunuz MVC Framework web projesinin bilgisayarınızda olduğu klasöre gidiyorsunuz ve kopyalamış olduğunuz dosyaları yapıştırıyorsunuz ve benzer dosyaları değiştireyim mi diye soran ekranda evet seçeneğini seçiyoruz.



6. Artık projenizin tasarımı indirmiş olduğunuz tasarıma göre güncellenmiştir. Yapmanız gereken son işlem [YourProjectName] yazan yerleri kendi projenizin ismi ile değiştirmek olacaktır.



Yapılan işlemler sonucunda projenin almış olduğu görünüme bir göz atalım. Bakalım seçmiş olduğumuz tasarım hazırlanmış olan projenin üzerinde nasıl gözüktü.



Artık oldukça şık tasarıma sahip bir web sitesine sahibiz.

Şimdi eklemiş olduğumuz tasarımı bizlerde biraz daha düzenleyerek çok daha görsel bir görünüme getirelim. Örneğin düzenle, detaylar ve yeni oluştur yazılarını ikon olarak değiştirip çok daha anlaşılır bir görünüme kavuşturalım. bu işlemi gerçekleştirmek için yapmamız gereken ister bir tasarımcı tarafında oluşturulmuş olan ister internet üzerinden bulunmuş resimleri yazıların yerine kullanmak olacaktır.

Ekran üzerinde controller üzerinden gelen bilgilere göre işlemlere yönlendirirken Html.ActionLink() 'i kullanıyorduk. Fakat bu yöntem içerisine resim ekleyebilmemiz mümkün değildir. Aldığı parametreler Html.ActionLink("string","ActionStrign",RouteValue") şeklindedir. Projelerde kullanım şeklide aşağıdaki gibi olmaktadır.

<%= Html.ActionLink("Düzenle", "Edit", new { id=item.Id }) %>
|
<%= Html.ActionLink("Detaylar", "Details", new { id=item.Id })%>

Fakat bizim bu noktada yapmak istediğimiz proje eklenmiş ikonları detaylar ve düzenle bölümünde gösterirken linkleri de bu resimler üzerinde aktif olarak kullanılmasını isteyeceğiz. Tabii tekrar hatırlamak gerekirse bu işlemi Html.ActionLink() yardımı ile yapamıyoruz. Bunun için Url.Action() 'ı kullanırsak yapmak istediğimizi gerçekleştirebilir duruma geleceğiz. Çünkü bu parametre olarak Url.Action("ActionName","RouteValue") almaktadır. Bu durumda bizde <a href=""></a> taglarının arasında Url.Action() 'ı kullanırsak istemiş olduğumuz yönteme gelmiş olacağız. Ne gibi derseniz, web sayfalarında link vermek istediğimizde bizden linkin görünebilmesi için bir metin istemektedir. Bizler metin yerine resmi gösterirsek istediğimiz sonuca ulaşmış olacağız. Bu durumda yapmak istediklerimiz kod olarak görmek istersek aşağıdaki gibi bir görünüme sahip olacağız.

<td class="actions edit">
   <a href='<%= Url.Action("Edit", new {id=item.Id}) %>'>
      <
img src="../../Pictures/component_edit.gif" alt="Edit" width="20" height="20"/></a>
</td>
<td class="actions details">
   <a href='<%= Url.Action("Details", new {id=item.Id}) %>'>
      <
img src="../../Pictures/components.gif" alt="Detaylar" width="20" height="20"/></a>
</td>

Düşündüğümüz gibi controller dan gelen action ları link içerisinde tanımladık ve metin gireceğimiz bölümlere projenin içerisinde yer alan resim değerlerini vererek üzerine tıklandığında istenilen değerin detaylarına gitmesine olanak tanıdık. Peki yeni bir kayıt oluşturmak istediğimiz durumda ne gibi bir işlem yapmamız gerekmektedir. Ne gibi bir fark var diyebilirsiniz. Çok ufak bir fark bulunmaktadır. Bu da RouteValue parametresinin bulunmamasıdır. Fakat bizlere biliyoruz ki hem Html.ActionLink() 'te hem de Url.Action() RouteValue parametresi boş bırakılabilmektedir. Bu sebepten ötürüdür ki yeni bir kayıt oluşturma esnasında yukarıda vermiş olduğumuz kod parçasını olduğu gibi kullanmakla beraber yalnızca new{id=item.Id} parametresinin olduğu değeri silmemiz yeterli olacaktır. Yapmış olduğumuz işlemler sonrasında projemizin nasıl bir görünüme sahip olduğuna göz atmak gerekirse,



Oldukça hoş bir uygulamaya sahip olduk. Hem görsel açıdan hem de performans açısından başarılı bir uygulamamız oldu. Fakat değinmek istediğim bir nokta var. Eklemiş olduğumuz resimlerin boyutları oranında sayfanın açılmasında çok ufakta olsa bir yavaşlama gözlemlenmektedir. Bu açıdan resim eklerken boyutlarına mümkün oldukça dikkat ediniz.

Geldik bir MVC Framework yazımızın daha sonuna. Nelere değindiğimize kısaca göz atmak gerekirse, MVC Framework ile hazırlanan uygulamaların varsayılan tasarımının dışına çıkmak için Master Pages üzerinde yapabileceğimiz değişiklikleri bir önceki yazımızda inceledikten sonra bu yazımızda da MVC uygulamaları kullanılabilecek tasarımların yer aldığı galeriden yararlanarak seçmiş olduğumuz tasarımı kendi uygulamamız üzerinde nasıl kullanabileceğimize ve üzerinde düzenleme yapmak istediğimiz hangi adımları ve değişiklikleri yapmamız gerektiğini incelemeye çalıştık. Bir sonraki yazımızda görüşünceye dek, esenlikle kalın...

Umarım yararlı olabilmiştir.

Turhal Temizer
info@turhaltemizer.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement