WPF - DataGrid Pratikleri - II

Windows Presentation Foundation ile uygulama geliştirirken kullanabileceğimiz kontrol paleti işlerimizi rahatlıkla yürütebileceğimiz kadar geniştir. Araç kutusu içerisinde yer alan kontroller Framework sürümünü arttırdıkça ve codeplex, code.msdn gibi sitelerde yer alan projeler yardımı ile daha da artmaya devam etmektedir. WPF 'in grafiksel ve görsel gücüne günlük yaşantı da kullanılan kontrollerin de kullanılabilir olması sayesinde en basit uygulamalardan en karmaşık uygulamalara kadar geliştirilebilme olanağı tanınıyor.

Windows Presentation Foundation ile ilgili kontrolleri özellikle de .Net Framework 4.0 ile çok daha sık kullanacak olduklarımızı incelmeye devam ediyoruz. Bir önceki yazımızda WPF DataGrid kontrolünün nasıl kullanabileceğini ve özelliklerinden nasıl yararlanabileceğimizi anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda yine DataGrid kontrolünü incelerken detaylı bir şekilde proje geliştirme esnasında DataGrid kontrolünü nasıl kullanabileceğimizi açıklamaya çalışıyor olacağız.

Son kullanıcıya veri göstermek istenildiğinde akla gelen ilk kontrollerdendir DataGrid kontrolü. Asp.Net uygulamalarında DataGrid, Windows Form uygulamalarında DataGridView kontrolü olarak geçmektedir. Ayrıca üçüncü parti kontrol geliştiren yazılım firmalarınında ilk olarak değindikleri ve özelleştirdikleri kontroldür. Bu durumda bu kontrolün WPF ilk çıktığı zamanlarda bileşen panelinin içerisinde yer almaması oldukça büyük bir eksiklik olarak hissediliyordu. .Net Framework 3.5 'in SP1 sürümünün çıkması ve sonrasında WPF Toolkitin iyice kullanılabilir hale gelmesi ile WPF için yeni yeni kontroller geliştiricilere sunulmaya başladı. Bu geliştirilen kontrollerden şu anda için en sık kullanılan DataGrid, DateTimePicker ve Calendar kontrolleri özelleştirilebilir halleri ile .Net Framwork bünyesine de eklenmiştir. Zaman içerisinde kontrol panelinin içeriğinin artacağından kimsenin şüphesi yoktur.

DataGrid kontrolünün temel özelliklerini ve DataSet yardımı ile veri tabanı işlemlerimizi nasıl yapabileceğimizi incelemiştik. Şimdi ise LinqToSQL ile DataGrid üzerinde CRUD işlemlerinin nasıl yapabileceğimize göz atıyor olacağız. Bu işlemler için olarak bir WPF projesi açıyor ve sonrasında LinqToSQL Modeli projemize ekliyoruz.

LinqToSQL denilince akla Nesne ilişkili tasarım (Object Relation Designer) kelimeleri akla gelmektedir. Alışagelmiş olduğumuz SQL sorgularının aksine nesne olarak INummrable, IQueryble ve diğer ilişkisel arayüzleri taban alınarak hazırlanmış kullanımı çok kolay bir veri modelidir. Bizde bu kolaylıktan yararlanabilmek için projemizde LinqToSQL kullanıyoruz.

Projemiz oluÅŸtu ve LinqToSQL Classes 'i projeye ekliyoruz.



Veri modelini projeye ekledikten sonra Microsoft 'un SQL örnek veritabanlarından Northwind 'den yararlarak Customers tablosunu ekliyoruz.


Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra projeyi bir kez derliyoruz. Sonrasında sıra verileri gösterecek olduğumuz DataGrid kontrolüne geldi. Eğer ki VS2008 SP1 kullanıyorsanız CodePlex sitesi üzerinden indirmiş olduğunuz WPF Control Toolkit içerisinde yer alan WPFToolkit.dll 'i projeye referans ediyoruz. Eğer ki VS2010 kullanıyorsanız ise bu işlemi yapmanıza gerek yoktur. Çünkü .NET Framework 4.0 bünyesinde WPF DataGrid kontrolü yer almaktadır.

DataGrid kontrolünü proje içerisinde kullanılabilir duruma getirdikten sonra Customer tablosunun içeriğini grid içerisinde gösterilecek şekilde ekliyor ve sonrasında düzenleme ve silme işlenin yapılabilmesi için DataGrid 'in template column özelliğinden yararlanıyoruz.

DataGrid.xaml
<Button Content="Kullanıcıları Yükle" Name="LoadButton" VerticalAlignment="Top" Click="LoadButton_Click"/>
<DataGrid AlternationCount="2" SelectionMode="Single" AutoGenerateColumns="False" Height="252" HorizontalAlignment="Left" Margin="0,31,0,0" x:Uid="dataGrid1" x:Name="dataGrid1" VerticalAlignment="Top"    Width="584">
    <DataGrid.Columns>
        <DataGridTextColumn Binding="{Binding Path=CustomerID}" IsReadOnly="True" Header="CustomerID" Width="SizeToHeader"/>
        <DataGridTextColumn Binding="{Binding Path=CompanyName}" Header="Company" Width="SizeToHeader" />
        <DataGridTextColumn Binding="{Binding Path=ContactName}" Header="Name" Width="SizeToHeader" />
        <DataGridTextColumn Binding="{Binding Path=City}" Header="City" Width="SizeToHeader" />
        <DataGridTextColumn Binding="{Binding Path=Country}" Header="Country" Width="SizeToHeader" />
        <DataGridTextColumn Binding="{Binding Path=Phone}" Header="Phone" Width="SizeToHeader" />
        <DataGridTemplateColumn Header="Düzenleme">
            <DataGridTemplateColumn.CellTemplate>
                <DataTemplate>
                    <Button Content="Düzenle" Click="EditButton_Click"/>
                </DataTemplate>
            </DataGridTemplateColumn.CellTemplate>
        </DataGridTemplateColumn>
        <DataGridTemplateColumn Header="Sil">
            <DataGridTemplateColumn.CellTemplate>
                <DataTemplate>
                    <Button Content="Sil" Click="DeleteButton_Click"/>
                 </DataTemplate>
            </DataGridTemplateColumn.CellTemplate>
        </DataGridTemplateColumn>
    </DataGrid.Columns>
</DataGrid>

XAML üzerindeki değişiklikleri tamamladıktan sonra şimdi kod tarafında kullanıcıları doldur butonuna tıklanıldığı zaman gerçekleşecek olan işlemleri ayalarlayalım.

DataGrid.xaml.cs
private void LoadButton_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
    LoadCustomer();
}

private void LoadCustomer()
{
    DataClasses1DataContext cd = new DataClasses1DataContext();
    var customers = (from p in cd.Customers select p).Take(10);
    dataGrid1.ItemsSource = customers;
    LoadButton.Content = "Kullanıcılar Yüklendi";
}

Yapmış olduğumuz işlemler sonrasında artık LinqToSQL yardımı ile veri tabanından kullanıcı bilgilerini getirerek gird üzerinde gösterebiliriz. Test etmek gerekirse sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.



Şu ana kadar herşey istediğimiz gibi ilerlemektedir. Şimdi yapacak olduğumuz işlem ise seçilen bir kayıtın düzenlenmesi olacaktır. Bunun için en gerekli bilgi seçilmiş olan satırdaki CustomerID 'ye erişmek olacaktır. Diğer işlemler ise alışık olduğumuz seçilen kaydın ID 'sinden yararlanarak güncelleme işlemlerinin yapılması olacaktır.

DataGrid.xaml.cs
private void EditButton_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
    try
    {
        DataClasses1DataContext dataContext = new DataClasses1DataContext();
        Customer customerRow = dataGrid1.SelectedItem as Customer;
        string m = customerRow.CustomerID;
        Customer customer = (from p in dataContext.Customers where p.CustomerID == m select p).Single();
        customer.CompanyName = customerRow.CompanyName;
        customer.ContactName = customerRow.ContactName;
        customer.Country = customerRow.Country;
        customer.City = customerRow.City;
        customer.Phone = customerRow.Phone;
        dataContext.SubmitChanges();
        MessageBox.Show("Satır GüncellenmiÅŸtir");
        LoadCustomer();
    }
    catch (System.Exception ex)
    {
        MessageBox.Show(ex.Message);
        return;
    }
}

Artık DataGrid üzerinden veri güncelleyebilir duruma gelmiş bulunuyor. LinqToSQL kullanırken veri içerisinde yer alan değişiklikler için SubmitChanges metodunu kullanmak gerekmektedir. Test etmek gerekirse sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.



Son olarak silme işlemini nasıl yapabileceğimizi inceleyeceğiz. Yine seçili olan satırın CustomerID 'sinden yararlanarak silme işlemini gerçekleştireceğiz.

DataGrid.xaml.cs
private void DeleteButton_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
    DataClasses1DataContext cd = new DataClasses1DataContext();
    Customer customerRow = dataGrid1.SelectedItem as Customer;
    var customer = (from p in cd.Customers where p.CustomerID == customerRow.CustomerID select p).Single();
    cd.Customers.DeleteOnSubmit(customer);
     cd.SubmitChanges();
    MessageBox.Show("Satır silinmiÅŸtir.");
    LoadCustomer();
}

DataGrid üzerinde silme işlemini de başarı ile gerçekkleştirdik. LinqToSQL ile seçilmiş olan CustomerID yardımıyla veri tabanından kaydın silinmesine olanak tanıdık.

Sonuç olarak bu yazımızda basit olarak LinqToSQL yardımı ile ve WPF DataGrid kullanılarak temel CRUD işlemlerini nasıl yapabileceğimizi incelemeye çalıştık.

Umarım yararlı olabilmiştir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement