Yazilim Gelistiriciler Icin Yeni Trendler–Cagri Merkezleri (Call Centers)

Uzunca bir aradan sonra herkese selamlar diliyorum.

Yaklasik 6 aydir yogun is temposu nedeniyle blog, editorluk vb. hic bir aktivite ile ilgilenme firsati bulamamistim. Aslina bakarsaniz biri bana bu tur bir soz soylediginde hic bir sekilde bir zaman bulamadiginiza pek inanmak icimden gelmiyor derdim. Evet su anda da ayni sozu soylemeye devam ediyorum. Dogrusu itiraf etmek gerekirse isten eve dondugumde bilgisayari acmak bile icimden gelmedigi icin sosyal sorumluluklarima zaman ayiramamistim. Ancak calistigim sirketimden bir yazilimci arkadas yazilarini begeniyorduk, neden devam etmiyorsunuz ki diyene kadar. Demek ki herkes icin kirpac tarzinda bu tur uyarici faktorler gerekiyormus. Uzun lafin kisasi kendi usengecligimden oturu yazi yazamadim. Ama simdi tekrardan basliyoruz.

Bildiginiz uzere yaklasik bir yil once BSH (Bosh & Siemens Ev Aletleri) firmasinda ise basladim. Burada guzel projeler yaptik ve yapmaya da devam ediyoruz. Ancak hic bilmedigim/farketmedigim ya da belkide gorupte es gectigim bir sektorunde farkina vardim. Cagri Merkezleri. Hani reklamlarda da soyledikleri gibi kol senterlar. Smile 

Peki ne yapar bu Call Center daha Turkce anlatmak gerekirse Cagri Yonetim Sistemleri. Sizin almis, temin ettiginiz bir hizmet/urun hakkinda bir sorununuz ya da bilgilenme talebiniz oldugu zaman hemen aradiginiz genellikle 444 ‘lu numaralarla hizmet veren bir birimdir. Sirketler artik ne yaparlarsa yapsinlar cok benzer urunler sunmaya basladilar. Bunlarin sonucunda da cok farkli alanlarda, kopyalanmasi daha zor dallarda hizmet sunmaya basladilar. Bunlardan en birincisi ise musteri ile direk temas kurabilen cagri merkezleridir. Iyi guzel hos. Yazilimcilar burada ne yapabilir. Ne gibi katkilari olabilir ya da saglayabilir.

Oncelikli olarak Turkiye ‘de yazilimcilarin kaderi olan bir verinin raporlanmasi isinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ek olarak butun sirketlerin ihtiyaci olan olmazsa olmaz sistemlerin hazirlanmasi islerinde gorev alirlar. Bunlarin disinda biraz daha teknik bilginiz yuksekse istatistiksel yaklasimlar ile bazi rakamlari tahmin etmeye calisirsiniz ( Butun sektorlerin hayalidir. Eger basarili bir uygulama yaparsaniz bu urunu yok satacaginizin hic bir suphesi yoktur. Data Minning konusuna egilmesiniz tavsiye ederim. ). SQL bilginiz ile cok rahat on plana cikarak birazdan bahsedecegimiz hazir urunler ya da benzerlerinin kullanimi konusunda rahatca adepte olabilirsiniz.

Cagri merkezinde calisacak olan bir yazilimcinin dikkat etmesi ve bilmesi gerekenler nelerdir?
Bilmesi gerekenler;
  • Java, C#, VB.net dillerinden birini hakim seviyede bilmesi
  • ASP.net, JSF, JQuery gibi web uygulamalar hazirlamaniza yarayacak teknikleri bilmeniz. Unutmadan yeri bambaska olan HTML bilmezseniz olmaz. Smile
  • T-sql bilginizin 10 uzerinden en az 7 seviyesinde olmasi. SQL Server,IBM Informix DB, Oracle vb. veri tabaninlarina uyum saglayabilmeniz icin gereklidir.
  • Isleri cabuk cozumleyebilme yetenegi. Inanilmaz hizli bir temposu var.
  • Cagri alinmasi ve uzerinde islem yapilabilmesi icin kullanilan yazilimlara hakim olunabilmesi inanci Smile (Hayatinizda hic adini duymadiniz bir sistem ya da uygulama ile karsilasabilme ihtimaliniz cok yuksek)
Dikkat edilmesi gerekenler;
  • Klasik olanlardan, isleri zamaninda ve hatasiz teslim etmeniz.
  • Calisma alanizi gelisterecek yeni fikirler ortaya atabilmeniz.
  • Is bilincine sahip olmaniz.
Yukarida ki tanimlara goz attigimizda aslinda cok rahat temin edilebilecek kriterler gibi gozukuyor. Evet gercekten de oyle. Eger cok girmek istediginiz bir sirket varsa ve bu sirketin IT/IS departmanlarina giremiyorsaniz Cagri Merkezi ya da diger birimlerde calismaya baslayip mukemmel isler yaparak istediginiz yerlere gelebilmeniz mumkun. Eskilerin bir sozu vardir. “Bir yerlerden baslamak gerekir.”

Kullanilan harici uygulamalarin oldugundan bahsetmistim. Bunlardan gozlemledigim kadariyla en basarilisi AVAYA ‘dir. Agent ‘in (Cagri merkezlerinde telefonda musteri ile gorusen kisilere agent denir) yapmis oldugu her islemi loglar. Sonrasinda da bunu yazilimcilara veri halinde sunar. Kendi raporlama araci vardir. Super User ‘lar icin gercekten mukemmel bir arayuz. Eger sql bilginiz varsa sizlerde cok rahat istediginiz raporlari olusturabilmeniz mumkudur. Eger yok ben kendim yazarim raporlarimi derseniz ise Informix veri tabanindan size bir ODBC baglantisi hazirlanir. Verilerinizi guzelce kullanirsiniz. gecmise yonelik 15 dakikaya kadar bilgilere ulasabilirsiniz. Yok beni 3-5 saniye sonrasi kurtarmaz anlik veri gormem gerekir derseniz de socket programming yollarina bir ilerleme icerisine girmis oluyorsunuz. Ancak ufak bir konuda sizleri bilgilendirmeliyim. Socket icin ek lisans bedelleri odeniyor.

Bu durumda temel olarak en yeni trendlerdan Cagri Yonetim Merkezlerini tanimis olduk. Eger daha detayli bilgi almak isterseniz info@turhaltemizer.com adresinden benim ile ilgili temasa gecebilirsiniz.

Sonuc olarak Turkiye de bulunan firmalara baktiginizda buyuk cogunlugu artik yabanci sermayali oldugunu gorursunuz. Tabi insan oglunun bir klasigi vardir. Kritik isler bana yakin yurumelidir. Bu mantiktan oturu bu tarz firmalarda IT departmanlarinda calisan insan sayisi azaliyor. Bu durumda ihtiyac/talep dengesinden oturu belirli kriterlerin altinda kalan arkadaslar is bulurken zorlaniyorlar. Bu sebepledir ki yeni trendlere goz atmaya ve kendinizi ispat edebileceginiz firmalarda yer almaya ozen gostermenizi tavsiye ediyorum. Unutmayin hergun yeni bir sey bulunuyor, icat ediliyor. Bu yenilikleri yakalayacagim, herseyi ogrenmeliyim derken sabit bir isinizinde olmasi gerektigini lutfen unutmayin.

Herkese mutlu ve saglıklı gunler diliyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement