Android Programlama - Kurulacak Ortamlar - 2

Daha önceki yazılarımızda Android ‘in nasıl bir iÅŸletim sistemi olduÄŸu ve temel olarak ne tür meziyetleri olduÄŸunu kısaca açıklamaya çalıştık. Bu yazımızda ise Android Uygulama GeliÅŸtirme Sürecine dahil olabilmemiz için bilgisayarımızda nelerin kurulu olması gerektiÄŸine deÄŸineceÄŸiz.

Her ne kadar Android bir işletim sistemi olsa da (Mobil, tablet, tv, vb. için olduğunu sürekli dile getirmeye çalışıyorum) uygulama geliştirebilmek için bilgisayarda çalışan bir işletim sistemine ihtiyacımız olacak. Bu işletim sistemlerinin de min. olması gereken sürümleri alt kısımdaki şekildedir.

  • Java JDK5 veya sonrası
  • Android SDK
  • Java Runtime Environment (JRE) 6
  • Android Studio
  • Eclipse IDE for Java Developers (opsiyonel)
  • Android Development Tools (ADT) Eclipse Plug-in (opsiyonel)

Uygulama geliştirme aracı olarak kullanabileceğimiz Eclipse IDE ve Android Studio windows işletim sistemin sorunsuzca çalışmaktadır. Performansları da oldukça başarılıdır.

Bende Mac OS üzerinde Android Studio kullanıyorum. Hız ve performans açısından tatmin edici durumdadır.

Java Development Kit (JDK) Kurulumu

JDK ‘ya kurmadan önce (kurulum dosyası elinizde yok ise) ilk olarak kurulum dosyasını indirmemiz gerekmektedir. Bu iÅŸlemi yapabilmek için Oracle ‘ın sitesine girip Java sekmesini bulduktan sonra indirme iÅŸlemini gerçekleÅŸtiriyoruz. http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html Ben yazıyı yazarken 8u101/ 8u102 sürümleri yayınlanmıştı.

Oracle ‘in sitesinin alışılmışın dışında bir görünümü olduÄŸu var. Bu sebeple sürekli alt kısımda görmeye alışık olduÄŸumuz lisans anlaÅŸması imzalama tikini üst kısma koymuÅŸlar. Onu onaylamak gerekecektir.


Android IDE ‘leri

Android platformunda uygulama geliştirmek için kullanılabilecek iki platform bulunmaktadır.

Bir sonraki yazımız olan Android platformunun mimari yapısını inceleyeceğimiz yazımızda görüşmek üzere.

Not: Android geliştirme platformlarına ayrıca detaylı olarak değineceğiz.

Turhal Temizer

Ad Code

Responsive Advertisement