Matlab ve bellek kullanımı

Merhabalar;

Biraz önce size yaşadığım ilginç bir durumdan bahsetmek istedim.

Üniversite de mühendislik veya mühendislik ile ilgili bölümlerde okuyanlarınız var ise muhakkak matlab programını kullanmışsınızdır. Benim bu yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve İstatistik Bilimleri bölümünde 4. sınıf dersi olarak aldığım Computer System Simulation dersinde matlab ile uygulamalar yapmaya çalışıyoruz. Ben de yaptığım işlemler sonucunda bir histogram grafiği almak istedim. Bu sebepten ötürüde random olarak sayı üreteyim dedim. Bu üretmeye çalıştığım sayı ise 1 arttırılarak 100000000 gibi bir sayı. bunu rahatlıkla tutuyor. Daha sonrasında ise bu sayıyı sinus ile çaprarak normunu almak istediğimde matlab size bu işlem için yeteri kadar bellek ayırmamıştır cevabını alıyorum. Rakamları küçülttüğüm zaman ise işlem sorunsuz bir biçimde gerçekleşiyor. Daha sonrasında ise pack isimli bir komut dikkatimi çekti. Bu komut sayesinde bellekte kendimize lazım olan kadar alan ayırabiliyormuşuz. Ben de bunu tercih ederek istediğim sayıyı oluşturmak istedim ve olan şaşkınlık vericiydi. Bilgisayarımda boş olan 930 mb belleğin hepsinide kendine ayırmış ve bilgisayarım kitlenmişti. Bu arada benim kullandığım sistemin belleği 1.5 GB. Yani işlemleri rahatlıkla yapabilecek düzeyde. Ama sonuç işte sistemim kitlendi.

Ben de hep merak ederdim. Akademisyenlerim neden bu programda işlem yapmak için çok yüksek bellekli bir bilgisayar tercih ediyorlar diye. Bazıları günlerce hatta haftalarca (abartı değil) bilgisayarlarının işlemi yapmalarını beklerlerdi. Bu işlemleri yapan bilgisayarlarda genellikle 2 ile 4 gb arası bellekleri olan bilgisayarlar oluyorlardı. Bu durumu bende görünce akademisyenlerime sabır dilemek geldi içimden.

Bütün akademisyenlerime sonsuz sabır ve başarılar diliyorum ve bizleri eğitmek için bu kadar çaba sarfettikleri için teşekkür ediyorum. Hepiniz sağolun.

Bu aşırı bellek kullanımı durumunu aşağıda bulabilirsiniz.

matlab

Bu aşırı bellek harcaması sonucu oluşan grafiklerde aşağıdadır.

sin1

sin2

Herkese iyi çalışmalar ve akademisyenlerimize çok büyük sabırlar...

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement