ASP.NET Chart Control

Uzun bir aradan sonra tekrardan herkese selamlar…

Bloguma girmiÅŸ olduÄŸum yazılarda iÅŸ yıoÄŸunluÄŸundan ötürü ben biraz duraklama yapmıştım fakat Microsoft çalışanları hiç durmadan çalışıyorlar. Bir süre önce ASP.NET ‘te Chart (Grafik) konrolünün geldiÄŸini görmüştüm. Denemelerim oldukça güzel olduÄŸunu gösterdi. Bugları yer almakla birlikte tam olarak .Net Framework 4.0 ile kullanılacağını düşünürsek olaÄŸan bir durum da diyebiliriz. Bu kontrolü kullanabilmek için neler kurmam gerekiyor. Nasıl yapmalıyım sorularını yazının devamında yer alan linklerden uygulamaları indirerek giderebilirsiniz. Ama benim daha çok hoÅŸuma giden bir durum vardı ki o da Chart kontrolünü yazmam için gereken kod satırı…

<asp:Chart id=”chart” runat=”server” />

Evet yukarıda görmüş olduğunuz 3 boyutlu grafiklerden tutunda aklınıza gelebilecek bir çok grafik stilini uygulamanıza olanak tanıyor. Tabii unutmayın sadce bu kadarla olmaz. Azcık kodlama da gerekir. Bunun için hangi parametreleri kullanmalıyım v.b. sorularınızın cevabını yine yazının devamında sizlere verilmiş olan linklerden alabileceksiniz. Fakat daha bir kaç aya kadar grafik oluşturabilmek için harcamış olduğumuz emeğinde çok daha azını harcayarak oluşturabildiğimiz grafikleri gördükçe insanının için kötü de olmuyor değil.

step1

Sanırım ekran görüntüsüde sizlere ne kadar güzel ve kullanışlı olduğunun ip ucunu vermiştir. Yukarıdaki ekran görüntüsünün alındığı örnek uygulamayı da verecek olduğum linklerden erişlebileceksiniz.

Unutmayalım ki web ve yazılım dünyası artık 3 boyutlu ve daha yaratıcı yapılara yerini bırakıyor. Bizlerde bunun gerisinde kalmak istemiyorsak araştırmalarımızı en iyi ve hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor.

Bütün okuyuculara bu yolda sonsuz baÅŸarılar diliyorum…

Download the free Microsoft Chart Controls
Download the VS 2008 Tool Support for the Chart Controls
Download the Microsoft Chart Controls Samples
Download the Microsoft Chart Controls Documentation
Visit the Microsoft Chart Control Forum

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement