Windows 7 – Genel Bakış

Windows Vista çıkalı daha birkaç yıl olmuşken Microsoft şirketi yeni işletim sistemi Windows 7 ‘i duyurdu. Sonrasında da Beta ve RC sürümlerini de biz kullanıcılara sunarak test etmemize olanak tanımıştır. Bu testlerde gördük ki Windows 7, Windows Vista oranla daha optimize edilmiş bir işletim sistemiydi. İsterseniz ilk olarak kurulum anından itibaren gözümüze çarpan özelliklere bir göz atalım.

Kurulum zamanının kısaltılması ve daha az fiziksel bellek kullanması. Windows Vista kullanmaya başladığımızda bizi şaşırtan ilk özelliğin kurulum aşamasındaki değiştiklerdi. Daha sonrasında bu görsel öğelere ek olarak kurulum zamanının kısaltılması ve bilgisayarımızda yer alan donanımların sürücülerini otomatik olarak görmesiydi. Windows 7 ile süreç biraz daha değişti ve kurulum süresi daha da kısaltıldı. Windows Vista nın tanımadığı sürücülerde otomatik olarak kurulum esnasında yükleniyordu. Tabii sürücülerin yüklenmesi piyasaya çıkış süreleri ile de alakalı bir durumdur. Örneğin bir donanım işletim sisteminden önce çıktıysa bu sistemin sürücüyü yükleyebilmesi çok normal bir durum olarak karşılanabilir. Fakat işletim sisteminin çıkmasından sonra çıkan ürünlerin sürücülerin kurulum esnasında tanınması hayal oluyor. J Fakat daha sonra işletim sistemi güncellemeleri taratıldığında eksik olan sürücülerin de yüklenmesi mümkün oluyor.

Windows 7 kurulum sonrası harcadığı ram ve fiziksel bellek olarak Windows Vista ile karşılaştırıldığında çok daha az harcadığı gözlemlenmektedir. Bu durumda tercihlerin Windows 7 den yana olacağının bir nevi göstergesidir.

Geçmiş zamanlarda geliştirilen uygulamalarla uyumluğu neredeyse sorunsuz. Neredeyse kelimesini kullanmamızın sebebi bizlerin kullandığı uygulamalar dışında kullanılan yazılımlarda nasıl bir tepki verdiği bilinmediği içindir. Fakat yazılım geliştiricilerin kullandığı tüm yazılımlar sorunsuz bir biçimde hem beta sürümünde hem de RC sürümünden çalışabilmektedir. Bu da geçmişe yönelik uygulamaların sorunsuzca çalışacağının bir göstergesi olarak görülebilir.

Windows Vista ile aramıza katılan aero görünümün kullanımı ve görselliği iyileştirilmiştir. Özellikle görev çubuğunun kullanılabilirliği maksimize edilmiştir. Windows Vista ile görev çubuğu üzerinde yer alan bir öğenin üzerinde faremizi tuttuğumuz da ufak bir görüntü belirmekteydi. Windows 7 ile bu biraz daha geliştirildi ve görülen ufak görüntünün üzerine faremizi getirdiğimizde diğer pencereleri arka plana alarak faremizin üzerinde olduğu pencerenin görüntüsünü bize göstermektedir. Daha sonra çektiğimizde de tekrar kaybolmaktadır. Bu özellik Windows 7 ile gelen ve son kullanıcıların kullanım kolaylığını en yüksek noktaya getirecek özelliktir.

Geliştiriciler açısından varsayılan Windows bileşenleri geliştirilmiştir. Windows Vista üzerinde .NetFW 3.0, IIS 6.0 gibi geliştirici işlevsellik gelirken, Windows 7 ile .NetFw 3.5 SP1, IIS7.0, MSMQ ve diğer bir çok özellik gelmektedir.

mak48_4

Wireless ağı bulup herhangi birine bağlanırken Windows Vista ile 3 adım izlerken Windows 7 ile bunu tek adımda yapabilmemize olanak tanınmıştır.

Windows Gadget kullanımı. Windows Vista ile gadget kavramı aramıza katılmıştır. İşletim sistemimizin masaüstünde sağ tarafında bir bölüm olarak yer almakta ve istendiği zaman masaüstü gadget olarak belirleyebildiğimiz bir işlevsellikti. Fakat kullanıcılar gadgetlarını sabit bir tarafta kullanmak yerine genellikle masaüstünde tutmayı tercih ediyorlardı. Bu sebepten ötürü Windows 7 işletim sisteminde gadget kavramı masaüstü gadget olarak değiştirilmiştir.

Hesap makinesi yenilenmiştir. Windows işletim sistemi çıktığı ilk günden beri belki de en sık kullanılan 3 uygulamadan biridir hesap makinesi. Fakat hem görünümsel olarak hem de işlevsellik olarak değişmemekteydi. Windows 7 ile hesap makinesi de Windows Presentation Foundation ile tekrardan yazılmış ve işlevselliği arttırılmıştır. Artık hesap makinesi üzerinde istatistiksel ve programcı hesaplamalarını yapabilmemiz mümkündür.

Standart Görünüm,
mak48_1

İstatiksel görünüm,

mak48_2

Programcı görünümü,

mak48_3

WordPad de değiştirilmiştir. Son kullanıcılar Office System 2007 ‘e geçip ribbon menü kullanım kolaylığına alıştıkça standart menüleri kullanmanın zorluğu ile karşılaşmaya başlamışlardır. Microsoft ta bu popülerliği kullanarak WordPad ’in görünümünü Office 2007 görünüme dönüştürmüştür.

mak48_5

WordPad de yapılan değişiklik MsPaint içinde yapılmış ve görünümü Office 2007 stiline dönüştürülmüştür.

mak48_6

Matematiksel yazımlarımızı yapabilmemiz için tablet özelliği ile math input uygulaması Windows 7 ile bizlerin kullanımına sunulmaktadır. Matematiksel özel öğeleri yazarken çok zorlanırdık. Artık bu uygulama yardımı ile kolayca yapılabilecektir.

mak48_7

MultiTouching desteği. Windows 7 ‘nin en gösterişli özelliklerinden biri de dokunmatik ekranlara birden fazla dokunuşu aynı anda yapabilmemize olanak tanımasıdır. İşletim sisteminin tamamının dokunmatik olarak kullanılabilmesinden, birden fazla kişi ile oyun oynayabilmemize ve daha bir çok imkana olanak tanımaktadır.

XPS Viewer. Oluşturduğumuz ya da oluşturulmuş olan XPS dokümanlarını okuyabildiğimiz sabit bir uygulama yoktu. Windows 7 ile birlikte XPS viewer uygulaması geliştirilmiş ve bu uzantıdaki dosyalarımızı okuyabilmemize olanak tanımıştır.

Son olarak olmazsa olmazlarımızdan İnternet Explorer ve Windows Media Player ‘a değinelim. İnternet Explorer Windows 7 ‘de 8 sürümü ile kullanıma sunulmaktadır. CSS, Java Script, Favoriler bölümü, internet hızlandırıcılar ile güçlendirilmiş özellikleri ile internet tarayıcısı seçeneklerinde ilk tercih edilecek tarayıcı olacak gibidir.

Windows Media Player 12, işlevselliği geliştirilmiş bir WMP12 karşımıza çıkmaktadır. İç işlevselliği genel olarak aynı olmakla birlikte görev çubuğuna ufalttığımızda karşımıza çıkan görünüm en sık kullanılanlarındandı. Bu görünüm biraz daha geliştirilerek şarkı değiştirilmesi, büyük görünüme geçilmesi gibi işlevsellikleri daha da iyileştirilmiştir.

Temel olarak Windows 7 ‘nin bize sunduklarına değinmiş bulunuyoruz. Bir sonraki Windows 7 yazımızda Windows 7 ‘nin sırlarına değinmeye çalışacağız.

Turhal Temizer

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement