WPF Nedir? XBAP Nedir?

Merhabalar,

WPF ile yazmış olduÄŸum yazıları incelerken çok önemli birÅŸeyin farkına vardım. Yazmış olduÄŸum onlarca WPF yazısının arasında kısaca WPF budur diyen bir üzülerek söylüyorum ki bulamadım. Evet uzun uzun anlatan çok fazla var. Bu uzun yazıların içerisinde tabii ki “WPF Nedir? XBAP Nedir?” ‘in açıklamaları fazlası ile yer alıyor. Ancak sadece nedir ne deÄŸildir diye merak edenler için kısaca açıklaması aÅŸağıdaki gibi olacaktır.

WPF Nedir?

Windows Presentation Foundation (WPF) teknolojisi .Net 3.0 ‘ın geliÅŸtirilme aÅŸamalarında AVALON ismi ile biz kullanıcılara sunuldu. Windows Form programlama getirdiÄŸi yenilik ve yüksek bellek gerektiren grafiksel iÅŸlemleri rahatlıkla gerçekleÅŸtirebileceÄŸi söyleniyordu ki geliÅŸtiricilere sunulan örnekler bunları saÄŸlıyordu. Sonrasında zaman içerisinde .Net 3.5, .Net 3.5 SP1 ve .Net 4.0 ile de bir çok konuda çok güzel bir araç durumuna gelmiÅŸtir.

WPF Teknolojik Avantajları Nelerdir?

Yüksek bellek harcayan grafiksel öğeleri mimari değişikliği sebebiyle çok hızlı gösterebilmesinin en büyük sağlayıcılarından XAML dilidir. XAML oluşturulmuş olan formun ve form üzerine eklenen bileşenlerin markup kodlarını göstermektedir. Eğer ki bir butona renk ya da animasyonsu işlemler katmak istiyorsanız XAML kullanmak gerekecektir. Ancak ilk etapta yeni bir kod yazım şekli ve alışılması gereken bir yapı olarak göze çarpmaktadır. Eğer ki çabuk çözüm üretilmesi gerekiyorsa bu XAML kullanımını kolaya indirgemek için C# ya da VB.net ile de aynı işlemlerin yapılabilmesi mümkündür. Ancak tahmin edeceksinizdir ki oluşan tasarımları ve işlemleri uygulamayı çalıştırmadan göremiyor olacaksınız. Ancak Expression Studio ailesinde yer alan ürünler yardımı ile hem tasarım hem de animasyon ile ilgili hazırladıklarınızı hiç zahmet harcamadan XAML formatına dönüştürebilir ve WPF uygulamaları üzerinde kullanabilirsiniz. Bu ürünler yardımı ile hazırladığınız animasyonlarda yaptıklarınızı anlık görebilmekte birlikte XAML kodlarını kullanabiliyor olmak çok ama çok kolaylık sağlayacaktır.

WPF ile uygulama geliştirdikten sonra özellikle bu uygulamaların Windows Vista ve sonrasında çıkmış olan işletim sistemlerinde kullanılıyor olması gerekmektedir. Sebebi ise Windows Vista sonrasında grafik kartlarını kullanma teknolojisi eski sürümlere göre değişmiş ve WPF ile hazırlanan uygulamalarda yoğun grafik kartı gereksinimi bulunan uygulamaların bu işlemleri gerçekleştirirken RAM belleği kullanmak yerine grafik kartının belleğinde bu işlemleri yaparak işlemci ve RAM belleği grafik işlemleri için yormadığından uygulamaların performansları daha iyi olmaktadır. Windows 7 ve Office 2010 bu bahsi geçen konu için verilmesi gereken en iyi örneklerdir.

Bileşen (Component) zenginliği açısından Windows Form uygulamalarına yakın bir içeriğe sahiptir. Ancak veri işlemlerinde daha sınırlı bir içeriğe sahip olmasına rağmen kullanılabilirlikte Windows Form bileşenleri kadar yetkinlik sunmaktadır. Ayrıca bu bileşenlerin eskilerine oranla en büyük farkları XAML sayesinde geliştirilebilir olmasıdır.

XBAP Nedir?

WPF ile hazırlanmış uygulamaların tarayıcı versiyonlarıdır. WPF Form ile hazırlanmış animasyonlar ve diÄŸer içerikleri sahip uygulamaları Internet Explorer tarayıcısı öncelikle olmak üzere diÄŸer tarayacılar üzerinde de XAML dosyanın yüklenmesi yardımı ile görüntülenmesi mümkündür. Özellikle son  bir kaç yıldır insanların aklına web uygulamalarında yüksek kullanıcı memnuniyeti gerektiren iÅŸlemler dendiÄŸinde Silverlight akla gelmektedir. Ancak XBAP Silverlight ürününden farklı olmakta birlikte bu ikisinin yapabilecekleri de oldukça farklıdır.

WPF ile geliştirilmiş uygulamaların yüksek oranı rahatlıkla XBAP uygulamasına dönüştürülebilmekte ve internet tarayıcıları üzerinden kullanılabilmektedir.

WPF ve XBAP uygulamalarında grafik ve animasyon iÅŸlemlerinin dışında media ve audio formatında yer alan dosyalarıda kullanmak oldukça basittir. Eskiden bu iÅŸlemler için Media Player API ‘lerini kullanmak gerekirken WPF teknolojisi yardımı ile .Net CLR ‘ı içerisinde bu iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirmek oldukça basittir.

XPS desteÄŸi… WPF, açık kaynak döküman formatı olan XPS dokumanlarını desteklemekte ve çok basit bir ÅŸekilde okuyucu hazırlanabilmesine olanak tanımaktadır.

Kısaca WPF ve XBAP nedir ‘i incelemeye çalıştık. Umarım aklınızda bu WPF nedir acaba diye bir soru geldiÄŸinde cevabınızı alabilirsiniz.

Ä°yi günler…

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement