Visual Studio 2010 & Windows 7 - JumpList

Windows 7 ve .Net Framework 4 hayatımıza bir çok yenilik ve güzellikle birlikte girdiler. Windows 7 optime edilmiş performans faktörleri, otomatik değişen arka plan özellikleri, başlat menüsünde yer alan ikonların üzerine tuttuğunda üstünde çıkan ufak ekranlar, bu ikonların üzerine sağ tıklama yaptığında hem uygulama ile ilgili hem de o uygulama üzerinde ki son yapmış olduğunuz işlemleri listeleyen ve bunlar gibi bir çok özellik ile kullanımızdadır. .Net Framework 4 ise geliştirilen özellikleri ile birlikte büyüyen bir yapı ile karşımıza çıktı. Ancak bu boyutsal büyümeye karşılık farklı tiplerde framework kullanım olanakları ile de geliştiricileri sevindirmeyi sürdürdü. Örneğin basit bir web uygulaması için bütün framework 'u kullanmak yerine client framework adını verdikleri o uygulama için gerekli olan bileşenlerin bulunduğu framework 'te sunarak kullanım kolaylığı ve performans faktörleri olarak faydalar sağlanmıştır.

mak89_1

Peki Windows 7 ile .Net Framework 4 arasında Windows Vista ile .Net Framework 3.x arasındaki uyum var mıdır? Bu sorunun cevabı tabii ki evet olacaktır. Windows 7 ile gelen özelliklere .Net FW4 yardımı ile erişip işlemler yapabilmemiz mümkündür. Bizde bu olanaklarından yararlanarak hazırlamış olduğumuz uygulamalarda Windows 7 'de kullanılmak üzere JumpList 'i nasıl hazırlayabileceğimizi inceleyeme çalışıyor olacağız.

JumpList nedir? JumpList, uygulamalar üzerinde yapılmış ya da yapılacak olan işlemlere basitçe erişebilmek için hazırlanan güzel bir özelliktir. Internet tarayıcısı üzerinden düşünürsek dolaşmış olduğumuz son on web sayfasının görülmesi ve tek tıklama ile tarayıcı bile açmadan girebilmek ya da Visual Studio üzerinde geliştirmiş olduğumuz son projelerin listesinin görülmesi ve tek tıklama ile o projeye erişebilme kolaylığı olarak anlatabiliriz. Aslında bizim yapacak olduğumuz işlemlerdeki adım sayısını azaltarak işlem kolaylığı tanımaktadır.

mak89_2

Şimdi Visual Studio 2010 ve .Net Framework 4 ile JumpList 'i kendi hazırlayacak olduğumuz uygulamaya nasıl entegre edebileceğimize göz atalım. Örneğimiz için boş bir WPF uygulması oluşturuyor ve OnStartup olayına aşağıdaki kod bloğunu ekliyoruz. Yapacak olduğumuz bu işlem uygulamanın eğer ki bir güncellemesi var ise varsayılan DLL ile karşılaştırdıktan sonra güncellemeleri yapması ile alakalı olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kullanılan JumpTast ve JumpList sınıflarıdır.

public partial class App : Application
{
    protected override void OnStartup(StartupEventArgs e)
    {

        if (e.Args.Count() > 0)
        {
            MessageBox.Show("En son surumu kullanmaktasiniz.");
            Shutdown();
        }

        JumpTask task = new JumpTask
        {
            Title = "Guncellemeleri kontrol et",
            Arguments = "/guncelle",
            Description = "Gucellemeler kontrol edilir",
            CustomCategory = "Islemler",
            IconResourcePath = Assembly.GetEntryAssembly().CodeBase,
            ApplicationPath = Assembly.GetEntryAssembly().CodeBase
        };

        JumpList jumpList = new JumpList();
        jumpList.JumpItems.Add(task);
        jumpList.ShowFrequentCategory = false;
        jumpList.ShowRecentCategory = false;

        JumpList.SetJumpList(Application.Current, jumpList);
}

JumpTask sınıfını kullanarak Title, Arguments, Description, CustomCategory, IconResourcePath, ApplicationPath elemanlarına değerleri atayarak görüntüsünü hazırlıyoruz. Sonra bu hazırladığımız görevleri JumpList 'in JumpItem koleksiyonuna ekleyerek işlemleri tamamlıyor ve kullanılır duruma getirmiş bulunuyoruz. Şimdi tek yapmamız gereken uygulamayı çalıştırıp sonucu kontrol etmek olacaktır.

mak89_3

İşlemin sonucu istediğimiz gibidir. Sonuç olarak bu yazımızda VS2010 ve .Net FW4 'ü kullanarak Windows 7 'nin işlem kolaylaştırak özelliklerinde JumpList 'e nasıl bilgi ekleyebileceğimizi ve kullanabileceğimizi incelemeye çalıştık.

Umarım sizler için yararlı olabilmiştir.

Kaynak
MSDN

Turhal Temizer

info@turhaltemizer.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement