Sharepoint 2010–Windows 7 ile Çalışmak (Kurulum)

Sharepoint 2010 ile uygulama geliştiriciler için getirilen en büyük yeniliklerden biri de sadece Windows Server işletim sisteminin üzerinde değil ek olarakta Windows 7 üzerinde de çalışabilme fırsatı sağlanmıştır. Ayrıca Virtual Machine üzerinden de Sharepoint 2010 çalışabilmemiz mümkündür. Bu şekilde çalıştırmak isteyenler link yardımı ile gerekli detayları görebilir ve kullanabilirler.

Bu yazımızda ise Windows 7 üzerinde Sharepoint 2010 kurmak için dikkat edilmesi gereken ufak noktalara değiniyor olacağız.

İlk olarak dikkat edilmesi gereken sisteminizde kurulu olan işletim sisteminin x64 olması ve min 2Gb ram belleğe sahip olmasıdır. (Ufak bir bilgi vermek gerekirse, eğer ki Sharepoint Foundation değil de Server kurmak isterseniz ram belleğinizin min 4gb olması gerekiyor. Ancak bu bellekte stabil ve hızlı çalışmanız için yeterli olmayacaktır. Bu sebepten ötürü bellek seçimlerinde min 4gb olarak düşünerek hareket etmenizde yarar vardır.) Ayrıca işletim sisteminizin en son güncelleştiremelerinin de yapılmış olması kesinlikle önemlidir. Örneğin WCF için çıkarılan bir kaç HotFix ‘in sisteminizde yer alması gerekecektir. Sonrasında sorunsuzca kurma işlemlerini gerçekleştirebilmeniz mümkün olacaktır.

Sharepoint 2010 ‘I sisteminize kurmak istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Bunlardan birincisi Sharepoint 2010 Server bir diğeri ise Sharepoint 2010 Foundationdır. Bunların en belirgin farkları Foundation ‘ın ücretsiz olması ve daha az bellek kullanmasıdır. Diğer teknik özelliklerine diğer yazılarımızda detaylı olarak değiniyor olacağız.

Eğer ki Sharepoint 2010 ‘u sisteme direk kurmaya kalkışırsanız “kurmak istediğiniz ürünü mevcut sisteminizde çalıştırabilmeniz mümkün değildir” ‘e benzer bir mesaj alıyor olursunuz. Bunu ortadan kaldırmak için yapacak olduğumuz işlemlere göz atıyor olalım.

Ilk olarak yapılması gereken gerekli kurulum paketini sıkıştırılmış dosyadan çıkartmak olacaktır. Farketmişsinizdir, Microsoft tarafında hazırlanan uygulamaları kurmak istediğiniz de ilk olarak Extract eder sonrasında da gerekli kurulum işlemlerini gerçekleştirir. Biz de bu extract yani sıkıştırılmış dosyadan çıkartma işini elimizle yapıp birkaç işlem gerçekleştirmemiz gerekecek. Öncelikle sizi bir konuda uyarmam gerekiyor. Sharepoint 2010 ‘un exe ‘sinin uzantısı rar ya da zip olarak değiştirip sonrasında çıkartmak istediğiniz de eksik olarak dosyaları görmekte ve dil ile ilgili saçma hatalar almanıza sebep olacaktır. Bu sebeple aşağıda verecek olduğumuz konsol kodunu kesinlikle ama kesinlikle kullanmanız gerekecektir.

Command prompt ekranını açıp Sharepoint 2010 ‘un kurulum dosyasının olduğu klasöre geliyor ve aşağıdaki kod yardımı ile extract işlemini gerçekleştiriyoruz.

c:\SharePointFiles\SharePoint /extract:c:\SharePointFiles

Bu işlem sonrasında SharepointFiles klasörüne dosyaların çıkarıldığını göreceksiniz. Eğer ki çıkarım işlemi sonrasında da bol bol klasör göremiyorsanız hatalı yapmış olduğumuz bir işlem vardır ve yukarıda bahsetmiş olduklarımızı tekrardan uygulamanız gerekecektir.

Bu işlemler sonrasında setup paketinin config dosyasında sadece server işletim sistemlerinde değil de client sistemlerinde de kurulum işlemi yapabilmesi için bir kaç işlem yapmamız gerekecektir.

c:\SharePointFiles\files\Setup\config.xml ‘I açıp içerisinde yer alan <configuration> tag ının içerisine aşağıdaki kod parçasını ekliyoruz.

<Setting Id="AllowWindowsClientInstall" Value="True"/>



Yapmış olduğumuz bu değişikliği kaydedip dosyayı kapatıyor. Eğer ki config dosyasının içeriğini tamami ile merak edenler olursa diye ekliyorum.




<Configuration>
<Package Id="sts">
<Setting Id="SETUPTYPE" Value="CLEAN_INSTALL" />
</Package>
<DATADIR Value="%CommonProgramFiles%\Microsoft Shared\Web Server
Extensions\14\Data" />
<Logging Type="verbose" Path="%temp%" Template="Microsoft Windows
SharePoint Services 4.0 Setup *.log" />
<PIDKEY Value="PIDKey Value" />
<Setting Id="UsingUIInstallMode" Value="1" />
<Setting Id="SETUP_REBOOT" Value="Never" />
<Setting Id="AllowWindowsClientInstall" Value="True"/>
</Configuration>



Bu işlem sonrasında Windows ve IIS servislerinin bazılarında resetleme işlemleri yapmamız gerekecektir. Bu işlem için ise aşağıdaki kod parçasını command prompt ekranına yapıştırıp çalıştırmanız yeterli olacaktır.




start /w pkgmgr /iu:IIS-WebServerRole;IIS-WebServer;IIS-CommonHttpFeatures;
IIS-StaticContent;IIS-DefaultDocument;IIS-DirectoryBrowsing;IIS-HttpErrors;
IIS-ApplicationDevelopment;IIS-ASPNET;IIS-NetFxExtensibility;
IIS-ISAPIExtensions;IIS-ISAPIFilter;IIS-HealthAndDiagnostics;
IIS-HttpLogging;IIS-LoggingLibraries;
IIS-RequestMonitor;IIS-HttpTracing;IIS-CustomLogging;
IIS-ManagementScriptingTools;
IIS-Security;IIS-BasicAuthentication;
IIS-WindowsAuthentication;IIS-DigestAuthentication;
IIS-RequestFiltering;IIS-Performance;
IIS-HttpCompressionStatic;IIS-HttpCompressionDynamic;
IIS-WebServerManagementTools;IIS-ManagementConsole;
IIS-IIS6ManagementCompatibility;
IIS-Metabase;IIS-WMICompatibility;WAS-WindowsActivationService;WAS-ProcessModel;
WAS-NetFxEnvironment;WAS-ConfigurationAPI;WCF-HTTP-Activation;
WCF-NonHTTP-Activation



Gerekli resetleme işlemlerini de gerçekleştirdiğimize göre artık yapacak olduğumuz pek işlem kalmamıştır. Ancak normal şartlarda IIS üzerinde bir kaç düzenleme yapılması gerekmektedir. Ancak asp.net uygulamaları geliştirmek için açmış olduğunuz özellikler Sharepoint çalışmak için de yeterli olacaktır. Bu sebeple detayına fazla girmiyorum.



Artık setup paketini çalıştırabilecek duruma geldik. Bunun için çıkartmış olduğumuz dosyanın içerisinde yer alan setup.exe ‘yi çalıştırıp aşağıdaki ekrana gelene kadar ileri diyoruz.





 



Bu seçenekte Standalone seçeneğini seçiyor ve kurulumun bitmesini bekliyoruz. Kurulum bittikten sonra configuration wizard seçeneği çıkacaktır. Bu işlemi otomatik yapmasını seçiyoruz. Bu sayede gerekli IIS düzenlemelerini, veri tabanı oluşturmasını v.b. otomatik olarak hazırlıyor olacaktır.





Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra artık Sharepoint 2010 ‘u kendi Windows 7 bilgisarımızda çalıştıracak duruma geliyoruz. Bu zamandan sonra tek yapmamız gereken bilgisayar ismini internet tarayacısına yazmak olacaktır.







Sonuç oldukça başarılı Smile



Bundan sonraki Sharepoint 2010 yazılarımızda biraz daha fazla Customization ve Development kısımlarına ağırlık veriyor olacağız.



Windows 7 ‘e kurulum hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için MSDN ‘de yayınlanmış olan bu yazıdan yararlanabilirsiniz.



Umarım yararlı olabilmiştir.

Yorum Gönder

9 Yorumlar

Adsız dedi ki…
Merhaba, makaleniz gayet güzel fakat aklıma şu konu takıldı. nette baktığım tüm kaynaklarda windows server 2008 in kurulu olması gerekiyor deniliyordu sharepoint 2010 için. Sadece windows 7 ye makaledeki gibi kurulum yaparak share point i kullanabilir miyiz?
Turhal Temizer dedi ki…
Hayir gerekmiyor. Eger ki SharePoint uygulamasini daha sonra web uzerinde yayinlamak isterseniz Server 2008 x64 gerekli. Ancak gelistirme yapacak oldugunuz makina icin Server 2008 olmasi mecburi degildir. Bu konuda ki kriter yeni nesil 64 bit bir isletim sistemine sahip olmanizdir. Yeni nesilden kastim ise Vista, Server 2008, 7, Server 2008 R2 gibi. Vista ve 7 uzerine SharePoint kurmak istiyor iseniz yapmaniz gereken sey yazida anlattigimiz adimlari sirasi ile uygulamak olacaktir. Calisan birileri ile calistiniz mi derseniz ben kendi bilgisayrimda bu sekilde kullaniyorum...

Iyi gunler
ekmahir dedi ki…
merhaba Turhal bey.

Yukarıda okuduğum gerekli yüklemeleri yaptım. Sorunsuz bir şekilde SharPoint Foundation 2010 sürümünü kurdum.
Fakat Wizard penceresinde bazı hatalar aldım.
aldığım uyarıları paylaşıyorum.
Acaba sorun neden kaynaklanıyordur.

hata linki
http://www.hizliupload.com/?v=error.jpg
Bİlgisayar Kursu dedi ki…
paylaşımlar için teşekkürler.

Bilgisayar Kursu
[url=http://www.biltekakademi.com]bilgisayar kursu[/url]
Biltek Akademi Bilgisayar Kursu
teşekkürler.

http://www.bilgiegitim.com
Paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkürler,

http://www.bilgiegitim.com
Adsız dedi ki…
Merhaba Paylaşımlar için teşekkürler başarıalr dileriz,
Biladım Eğitim Merkezi
www.biladim.com
www.fctasarim.com
Şahin dedi ki…
Merhaba ,
Ben cmd ekranına sizin verdiğiniz c:\SharePointFiles\SharePoint /extract:c:\SharePointFiles yazınca hata veriyor bunun nedeni ne olabilir yardımcı olabilir misiniz ?

SharepointFoundation.exe dosyasını SharePoint klasörün içine koymuştum.
Adsız dedi ki…
Makale için teşekkürler, çok makbule geçti :).

Ad Code

Responsive Advertisement