Teknoloji Seçimi – Kurumsal Projeler

Merhaba,

 

Uygulama geliştiriciler olarak hepimizi bazı ilerleme ve gelişim adımlarından geçerek birazda şansın faktörü ile sektörde belirli yerlere geliriz. Bir süre sonra ise uygulama geliştirmecilikten uygulama geliştirme süreçlerine doğru kaymaya başlarız. Bu geçişler ise,

  • İş Analisti
  • Süreç Analisti
  • Proje Lideri
  • Proje Yöneticis
  • Proje Mimarı
  • Teknik Danışman
  • Sistem Analisti
  • Sistem Yöneticisi
  • gibi ve aklıma gelmeyen daha bir çok alanda gerçekleşir. Bu değişkliklerin sonrasında ise karşımza yeni sorumluluklar gelir. Özellikle de Kurumsal bir firmada çalışıyorsak bu sorumluluklar çok daha değerli bir konumda olacaktır. Peki, ne gibi sorumluluklardan bahsediyorum.

Konumuzundan da anlaşılacağı üzere teknoloji ve süreç seçimi…

 

Örneğin bir proje geliştirirken web ortamında mı yapmalı, yoksa desktop mı? Active Directory üzerinden çalışan bilgilerine erişilmeli mi yoksa kullanıcı adı ve şifrenin sorulduğu user authentication işlemleri mi gerçekleşmeli, Java mı kullanmalı .Net mi? Portal mı yapmalı yoksa sıfırdan proje mi geliştirmeli. 3rd party tool kullanmalı mı? Yoksa öz kaynak geliştiricilerimize güvenip işlemleri kendi kendimize mi geliştirmeliyiz. Bunun gibi daha bir çok konu başımızı oldukça ağrıtır ve karar verme konusunda konusunda zorluklar yaşayabiliyoruz.

 

Özellikle de bu kararları verirken aklımızı en çok zorlayan konular olarak maaliyet ve seçtiğimiz teknolojileri ya da çözümleri elimizde yer alan kaynaklar ( çalışanlar ) ile kotarabilecek miyiz?

 

Bu kadar soruyu sorduktan sonra ise sektörel çekinceler, diğer birimlerden gelen karşı çıkmalar ve benzeri durumlarla ile karşılarız. Karşımıza çıkan etkenlerin sonucundan ise en doğru kararı vermeyi amaçlayarak işlerimizi yapmaya devam ederiz. Peki en doğru karar nedir?

 

Aslına bakılırsa benim için en doğru karar her zaman en yeniyi ve en gelişmiş teknolijiyi kullanmaktır. Ancak üst kısımda da açıklamaya çalıştığım üzere en yeni teknolojiyi geliştirecek insan sayısı, uygulamanın ve teknolijinin ne kadar uzun süre yaşayacağı. Bizlerin bu teknolojileri ne kadar süre kullanmamız gerekiyor gibi soruları sorgulamamız anlamına geliyor. Yazının bu kısmına geldiğinizde eğer benzer bir durum yaşadıysanız biraz cesaret ile bu durum kırılabilir ve yeni teknoloji ile geliştirilen çözümleri çok derece başarılı bir şekilde geliştirebilmemize olanak tanıyacağını görmüş oluruz. Ama diyerekten diğer açıklamalara geçiyorum.

 

Kurumsallaşmış firmalar genellikle üzün süreli projeler ve uzun süre şirkette barınacak çalışanları tercih etmeye çalışıyorlar. Tabii ki yeni teknolojileri takip edip en doğru kararı da vermek isteyen çalışanları da bu diğer arkadaşların arasına katarak güzel bir denge kurulması amaçlanıyor. Bu denge sonrasında ise geliştirilen projenin uzun süreli kullanımı ile ilgili ön yargılar daha mantıklı bir şekilde oluşmuş oluyor.

 

Özellikle proje geliştirilecek ya da geliştirtecek olan kişilerin özellikle danışman vb. durumlarda yedeklenebilir kişilerin mümkün bulunduğu sistemleri tercih etmelerinde her zaman faydalı olacaktır.

 

Yazının devamında tercih edilen teknolojileri ve üst kısımda incelediğimiz konuyu daha da detaylı olarak incelemeye devam edeceğiz.

 

İyi günler…

Turhal

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Serdar KARAÇAY dedi ki…
Teşekkürler.
Bizde hangi teknoloji,hangi desing patternler.
SOA mimarisi mi?Telerik mi?DevExpress mi?
Artık herşey JSON , JavaScript ile hızlı.
Ekipte çok az bilen insan var.

Ad Code

Responsive Advertisement