Teknoloji Seçimi - Kurumsal Projeler (SAP, Microsoft, vd…)

Merhaba,

 

Bir önceki yazıda firmaların uygulama seçiminde dikkat ettiği kararları ve organizasyonel yapılanma hakkında kısa kısa bilgiler vermeye çalışmıştık. Bu yazıda ise kalıcı projelerin oluşturulması ve stratejik kararların verilmesi anında yaşanan süreçleri irdeleyeceğiz.

 

BT insanlarının kariyerlerinin en başlarında yaşadıkları bir ironi vardır. Hangi uygulama geliştirme platformunu kullanmalıyım? Sen Java ‘cısın ben .Net ‘çiyim, o Delphi ‘ci. Bunlardan hangisi daha iyi. Hangisinde kendimi geliştirmeliyim. Yoksa ben uygulama geliştiremiyor muyum? Peki analist mi olmalıyım? Yoksa veri tabanı yöneticisi mi? Bu sorular sürekli geldi geçti başımızdan… Öncelikle dikkat etmemiz gereken konu hepsinin en sonunda aynı noktaya ve aynı amaca hizmet ettiğini görmek. Bir sonraki süreçte ise proje, yaşam ve stratejilere bağlı olarak farklı teknolojiler ve farklı firmaların ürünlerini kullanmamız gerekebilir. Eğer fanatik bir teknoloji sever iseniz içinizde yanan ateşi söndürerek işinizi yapmaya bakın.

İçten yanan ateşe en güzel örneği kendimden verebilirim. Sektöre başladığımdan beri elimden geldiğinde en yeni teknolojiyi geliştirmiş / geliştirtmiş olduğum projeler tercih etmeye çalıştım. Ancak elimden geldiğince dememin bir sebebi var. Kendim için gariptir ki dahil oldğum projelerin neredeyse tamamı .Net 1.0 ‘da ya da asp ‘de hazırlanmış olan projelerin yeni teknolojiye (.Net 2.0 ne kadar yeniyse artık… ( Daha yeni teknolojilerede geçiyoruz bu arada. ) Smile ) taşıma ve sürdürebilirlik projeleri oldu. Burada bir projeyi .Net 3.5 ya da .Net 4.0 var iken .Net 2.0 yapacaksın demeleri en başlarda içsel bir huzursuzluğa yol açsa da zamanla kurumsal kimliklerden kaynaklı olarak böyle stratejiler yapıldığı gözlemlenebiliyor. Farklı firmalarda da buna benzer konular yaşandıkça artık insan alışıyor ve uyum sağlayarak iyi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor.

 

Herhangi bir firmanın proje grubunda yer aldığınızda öncelikli olarak göreceğimiz ilk proje CRM uygulaması olacaktır. Ayrıca sürekli olarak bu uygulamayı geliştirmenin ve iyileştirmenin çabaları ve organizasyonel yapılandırmaları yapılır. Genellikle CRM uygulamaları Mıcrosoft .Net Framework üzerinde web ya da desktop application olarak hazırlanmış projelerdir. Eğer ki Desktop application ise Citrix üzerinde çalıştırmanın yollarına ya da web uygulaması ile yeniden yapılandırılması amaçlanır. Bu iki adımda gerçekleşti ise günümüzde sağlamış olduğu standartlık ve stabilizasyonu sebebi ile uygulamayı SAP üzerine taşımak adımı yaşanmaya başlıyor. Eğer ki Intranet uygulamaları var ise bu uygulamalarda Sharepoint server üzerinde tasarlanmaya çalışıyor.

 

Olayın bir de çok farklı bir boyutu var. Neredeyse Microsoft ile anlaşması olan firmaların büyük çoğunluğunda Sharepoint server kurulu ve döküman yönetim sistemi olarak kullanıldığı gözlemlenir. Ancak crawl kurgulanmadığı için arama kriterlerinden öte sadece saklama alanı olarak kullanılır. Zamanla bu uygulamaların daha efektif kullanılması için planlama yapılır ve geliştirilir.

 

Uygulamaların geliştirilmesi ve sürdürülebilmesi için kararlar alınmalıdır ve gerçekleştirilebilmelidir.

 

Günümğz polüler seçimlerini dikkat aldığımızda

  • CRM uygulamaları için Dynamics CRM ve SAP kullanımı
  • Portal ve Intranet uygulamalarında Sharepoint kullanımı
  • Web uygulamalarında MVC Framework ‘I kullanma
  • Desktop application için WPF ve XAML form kullanımı
  • Azure servislerinin kullanımı
  • Santral sistemlerinde Avaya kullanımı
  • ve tabiki sosyal medyanın yüksek olan ve yükselme potansiyeli daha fazla olan gücü
    şeklinde sırayabiliriz.
Tekrardan görüşmek üzere…

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement