XCode Bölüm 01 – İlk Proje

Merhabalar,

 

Önemli Not: XCode öğreniyorum serisinin bu yazısı XCode 5 sürümü ile hazırlanmıştır.

Teknoloji gelişimlerini göz önüne aldığımızda mobil platformlar için geliştirilen uygulamaları dikkate almak gerekmektedir.

Mobile uygulama dediğimizde ise en çok kullanılam platform olarak iOS en plana çıkmaktadır. Bu yazımızda ve ilişkisel diğer yazılarımızda iOS için geliştirme platformu olan XCode ve Objective-C ‘i incelemeye çalışıyor olacağız.

Öncelikle uygulama geliştirebilmek için ihtiyacımız olanlara göz atıyor olalım.

En başta uygulamanın geliştirilebilmesi için MacOS işletim sistemine sahip olan bir bilgisayar ya da Virtual PC üzerinde bu işletim sisteminin kurulmuş olan bir işletim sistemi gerekmektedir.

Örnekleri geliştirecek ve deneyeceğimiz bilgisayar MacBook Pro 15¨ Late 2013 modelidir.

Eğer ki bir bilgisayara ulaşmak isterseniz; http://store.apple.com/tr/buy-mac/macbook-pro adresinde erişebilirsiniz.

Ürünlerin fiyatları eğer ki yüksek geldi ise ikinci el bir ürüne de (örn. mac mini) sahip olabilmeniz bütçesel açıdan da uygun olacaktır.

Geliştirmiş olduğunuz uygulamaları AppleStore ‘a ekleyebilmeniz için Developer Lisansa ihtiyacımız bulunmaktadır. https://developer.apple.com/programs/ios/ adresinden 99 dolar karşılığında lisansa erişebilirsiniz. (Safari için uygulama geliştirmek isterseniz developer lisansa ücretsiz edinebilme olanağımız vardır.

Farklı iki terim XCode ve Objective-C

Uygulama geliştirme yaptığım süre zarfında yaklaşık %95 oranında Visual Studio üzerinde uygulama geliştirmiş kalan kısmında ise Eclipse ile ilgilenmiş biri olarak ve yüksek ihtimalle bu blogu takip eden arkadaşlarımın/meslektaşlarımında yüksek ihtimallerle benzer platformalarda uygulama geliştirdiğimizi düşünüyorum.

Bu gerçeği göz önüne aldığımızda ise XCode geliştirme ortamı çok ama çok farklı gelecektir. Objective-C ise nispeten C/C++ ile uygulama geliştirmiş olan kişiler için daha basit ve tanıdık gelecektir.

XCode ‘i Tanıyalım

Öncelikle değinmek istediğim nokta XCode ücretsiz olarak sunulmaktadır. :)

Uygulamayı kurabilmek için MacOs işletim sistemi üzerinde yer alan AppStore uygulamasını çalıştırdılktan sonra ister en çok indirilen ücretsiz uygulamalar listesinden, isterseniz de aratarak kurulum ekranına erişebilirsiniz.

App_Store 

Yeni Proje Oluşturuyoruz

Yeni bir proje oluşturabilmek için öncelikle XCode uygulamasını çalıştırıyoruz.

pic_01 

Yeni proje oluştur dedikten sonra iOS proje şablonunu seçiyoruz.

pic_02 

Single View Application proje şablonunu seçiyoruz.

Not: Proje şablonları ile yapabileceklerimizi diğer yazılarımızda detaylı açıklıyor olacağım.

pic_03 

Proje adını girdikten sonraki adım da ilk XCode projemizi oluşturmuş bulunuyoruz. Şimdi iOS emulatörü çalıştırabilme kısmına geldik.

Editör ile hem iPhone 3.5 inch, iPhone 4 inch & Retina ekran hem de iPad için emulatörlerde projelerinizi çalıştırabilmeniz mümkündür.

pic_04

Çıkan sonucu görebilmek için çalıştır düşmesine basarak sonucu görebiliyoruz. Tabii ki boş bir emülatör :)

pic_05 

Telefonun bütün özelliklerine sahip bir emülatör ile karşılaşıyoruz. Bilgisayarınızın modeline göre çalışma performansı ile sorunlar yaşayabilirsiniz. Benim yaklaşık 4 senelik MacBookPro mda emülatör ‘ün çalışıp kendisini toplarması 5 saniye civarında sürüyordu. Yeni model bir pc ile saliseler içerisinde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bu sayede XCode ile ilk projemizi oluşturmuş oluyoruz.

Bir sonraki yazımızda temel olarak sınıf yapısına değiniyor olacağız.

İyi günler dilerim.

--

TT

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement