Günümüzde, akla gelebilecek her türlü iÅŸ alanında yazılım konusunun iÅŸ yapış biçimine direk etkisi göze çarpmakta ve hatta herhangi bir yazılım kullanılmayan alanlarda iÅŸ yaÅŸamının devam ettirilmesi pek mümkün görünmemektedir. ÖrneÄŸin, bankacılık sektöründe iÅŸe uygun bir yazılım kullanmayan bir finans kurumunu düşünmek bile olası deÄŸildir. Sadece bankacılıkta deÄŸil telekomünikasyon, lojistik, perakende satış gibi hemen hemen her sektörde yazılım artık “olmazsa olmaz” bir bileÅŸen haline gelmiÅŸtir. Sivil sektörlerde hal böyle iken savunma sektöründe de durum farklı deÄŸildir. Özellikle savunma sistemlerinde “yerli” yazılım üretilmesi son birkaç yıldır ülkemizin milli stratejisi olarak gündemde yerini korumaktadır. Elbette böylesine önemli bir strateji ve giderek artan yazılım ihtiyacı bu seviyedeki büyük projelerde ciddi bir süreç yönetimini zorunlu kılmaktadır. Aksi halde, karmaşık, büyük, entegrasyon içeren yazılım projelerinin baÅŸarıya ulaÅŸması mümkün deÄŸildir. Bir yazılımın kalitesi ise, üretilen yazılımda az hata olması, kullanıcı/müşteri gereksinimlerinin tam olarak karşılanması, arızalar arasında geçen zamanın uzunluÄŸu, arızaların giderilme hızı gibi kriterlerle ölçülmektedir.
Yazılım Kalitesi
Yazılım geliştirme dünyasında kalite bir ilkeler topluluğudur ve bu ilkeler iyi ve örnek uygulamalar ile meydana gelmiştir. İyi bir uygulamada sorunların erken teşhis edilmesi ve bu teşhislerin yerinde müdaheleler ile erken çözümlenmeleri yazılımın maliyetini düşürmekte en önemli unsurlardan biridir. Öte yandan, yazılım geliştirme yaşam döngüsünde ürün değil süreçler önemlidir ve bu süreçlerin sürekli iyileştirilmesi hedeflenmelidir. Standartlar belirlenmeli, sürekli ölçümler yapılarak sonuçlar değerlendirilmelidir.
Süreç, amacı bir iş yapış biçiminde standart oluşturmak, değişkenliği azaltmak ve bu şekilde iş yapış biçiminde iyileşme sağlamak olan bir iş yapma yöntemidir. Genellikle bazı alt süreç ve aktivitelerden oluşur. Süreçler mutlaka yazılı hale getirilip belgelenmişlerdir ve tekrarlı işlemlerdir. Her sürecim mutlaka girdi(ler)i ve çıktı(lar)ı vardır.
Söz konusu yazılım geliÅŸtirme faaliyetlerinin bir kalite sistemine sahip olması gerekliliÄŸi yıllar önce ortaya çıkmış ve bu amaçla ISO 9001 ile baÅŸlayan süreç ISO/IEC 12207, ISO/IEC 15504 (SPICE) gibi modellerle ilerlemiÅŸtir. Günümüzde ise, tüm bu modellerin yanında Carnegie Mellon Ãœniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Yazılım MühendisliÄŸi Enstitüsü’nün (Software Engineering Institute - SEI) ortaya koyduÄŸu CMMI (Capability Maturity Model Integration ) genel kabul görmüş durumdadır.
CMMI Nedir ?
1989 yılında Carnegie Mellon Ãœniversitesi’nin ABD Savunma Bakanlığı sponsorluÄŸundaki Yazılım MühendisliÄŸi Enstitüsü (SEI) "Capability Maturity Model - CMM" olarak adlandırılan modeli geliÅŸtirmiÅŸtir. Bu model, etkin bir yazılım sürecinin anahtar elemanlarını tanımlayan çerçeve modeldir. CMM, olgun olmayan bir süreçten olgun ve disiplinli bir sürece giden bir yol çizer. Temel prensipler olarak yeteneÄŸin olgunluÄŸa baÄŸlı olduÄŸunu ve olgunluÄŸun da zamanla geliÅŸerek ölçülebileceÄŸini belirtir. CMM, temel olarak, yazılım geliÅŸtirme süreçlerinin ne kadar olgun olduÄŸunu deÄŸerlendiren ve aynı iÅŸi yapan diÄŸer organizasyonlarla karşılaÅŸtırma yapablmeyi saÄŸlayan bir araçtır. CMM içerisinde, 5 olgunluk düzeyi tanımlanmış ve yazılım geliÅŸtirme faaliyetlerine yöenlik olarak 17 anahtar süreç alanı belirlenmiÅŸtir.
İlerleyen yıllarda SEI, yazılımın yanında farklı alanlar için bir takım küçük farklılıklarla ayrı birer CMM modeli tanımlamıştır. Bunlar :
•Yazılım mühendisliÄŸi
•TümleÅŸik ürün geliÅŸtirme
•Sistem mühendisliÄŸi
•Tedarik süreçleri olarak belirlenmiÅŸtir.
CMMI modelinin bir amacı adındaki I (Integration) eklentisine uygun olarak bunların entegre edilmesidir.
CMMI, organizasyonların sonuç olarak performanslarını arttırmaya neden olacak etkili bir süreç iyileştirme yaklaşımıdır. CMMI, süreç iyileştirme bağlamında bir projede, bir bölümde ya da bir organizasyonunun tümünde uygulanabilir. Genel olarak CMMI, kurumların geleneksel olarak ayrı ayrı olan organizasyonel fonksiyonlarının entegre edilmesine, süreç iyileştirme çalışmalarının amaç ve önceliklerinin belirlenmesine, kalite süreçlerine rehberlik edilmesine ve mevcut süreçlerin değerlendirilmesine yönelik bir referans yaratma konularında yardımcı olur. CMMI, ne yapılması gerektiğini açıklar ancak bu gerekliliklerin nasıl yapılacağı sorusuna kesin bir cevap vermez.
CMMI yaklaşımı, dünyada ve Türkiye’de genellike IT sektöründe ve özellikle yazılım geliÅŸtirme konularında referans model olarak uygulanmaktadır. Donanım ve network alanlarında da uygulanan model, özellikle savunma sanayi baÅŸta olmak üzere; Ar-Ge ve yeni ürün geliÅŸtirme konusunda hizmet veren kurumların aradıkları bir standarttır. Ãœlkemizde artık pek çok yazılım projelerinde tedarik makamları firmalardan CMMI konusunda en az 3. Seviye sertifikasyon talep etmektedirler. Peki nedir bu seviyeler ?
CMMI Seviyeleri
CMMI Seviye 1 : Initial (Baslangıç)
Yazılım geliÅŸtirme süreci geliÅŸi güzel yapılmaktadır ve genel olarak kaotik bir durum söz konusudur. Bu seviyede baÅŸarı kiÅŸisel çabalar ile oluÅŸmaktadır. Herhangi bir kriz durumunda – varsa – planlar göz ardı edilir. Yazılım konusundaki yetenekler ise önceden öngörülemez.
CMMI Seviye 2 : Repeatable( Tekrarlanabilen)
Genellikle proje yönetimi konusundaki kontrol noktaları belirlenmiştir ve projeler önceden dokümante edilmiş olan proje planlarına göre yürütülmekte ve yönetilmektedir. Yazılım gereksinimleri bir şekilde yönetilir, bu gereksinimler ile ilintili ürünler oluşturulur. Bu ürünler ile ilgili denetim de mevcuttur. Proje yönetim sistemi vardır ve bu sistem proje geliştirme sürecini etkin bir şekilde kontrol eder. Projeler planlıdır, başarılmıştır, ölçülmüş ve kontrol edilmiştir. Yazılım gereksinimleri, ilgili süreçler, süreçlerin çıktıları ve hizmetler yönetilmektedir. Durum tanımlandığı kadarı ile yönetimin görüşüne açıktır.
Taahhütler,söz konusu projedeki tüm paydaşların talep ve değişiklik isterlerine uygun bir şekilde verilmiştir.
CMMI Seviye 3 : Defined (Tanımlı)
Artık süreçler iyi tanınlanmış ve anlaşılmıştır. Tüm süreçler standartlar, prosedürler, araçlar ve metodlar ile açıklanmış ve anlatılmıştır. Standart süreç tanımları organizasyonel boyutta tutarlıdır.
Projeler, tanımlı standart süreçleri uyarlama rehberlerine uygun olarak kendilerine uyarlayarak (Tailoring) kendi süreçlerini oluşturur. Yani, tüm projelerde standart yazılım geliştirme süreçlerinin uyarlanmıs hali kullanılır. Bu seviyede, süreçler II. seviyeye göre daha özenli ve detaylı olarak tanımlanmıştır.
CMMI Seviye 4 : Managed (Yönetilen)
Bu seviede sürecin başarılı olup olmadığıni belirlemek için önem arz eden alt süreçler belirlenir ve bu alt süreçler istatistiksel ve diğer nicel ölçüm teknikleri ile kontrol edilir. Kalite ve süreç performansının nicel hedefleri belirlenir ve bunlar süreçlerin yönetiminde bir kriter olarak kullanılır. Nicel hedefler, tedarik makamlarının ihtiyaç ve istekleri, son kullanıcılar, organizasyon ve bu süreçleri geliştirenler temel alınarak belirlenir.
Süreçler ölçülür ve ölçülebilen sınırlar içerisinde gerçekleştirilecek aktiviteler gerçek veriler baz alınarak tahmin edilebilir.
3.seviye ile temel bir faklılık vardır. Bu da, süreç performansının öngörülebilir olmasıdır. Bu sevide, süreç performansları istatistiksel ve diğer nicel teknikler ile kontrol edilebilir ve nicel olarak öngörülebilir iken 3.seviyede süreçler sadece kalitatif olarak öngörülebilir.
Seviye 5 : Optimizing (Ä°yileÅŸtirilen)
Bu seviyede, süreçten gelen sayısal geri beslemeler ve teknolojilerden yararlanılarak sürekli iyileÅŸtirilme yapılır. Tüm organizasyon süreç iyileÅŸtirmeye odaklanmıştır. Yazılım geliÅŸtirme süreç yeteneÄŸi “Sürekli Ä°yileÅŸen” olarak tanımlanabilir
Bu seviye ile 4.seviye arasındaki en önemli ayrım, adreslenen süreçlerin değişme derecesidir. 4.seviyede süreçler, süreç değişkenliğinin özel nedenleri ve sonuçların istatistiksel öngörüsüne odaklanmışken, 5.seviyede süreçler, süreç değişkenliğinin genel nedenleri ve sürecin değişimini (süreç başarımından istatistiksel öngörüye) adreslemekle ilgilenir.
CMMI Kullanım Alanları
CMMI üç değişik alanda kullanılabilir :
•Ãœrün ve hizmet geliÅŸtirme (CMMI GeliÅŸtirme Modeli )
•Hizmet kurulumu, yönetimi ve dağıtımı (CMMI Hizmetler Modeli)
•Ãœrün ve Hizmet Satınalma (CMMI Satınalma Modeli)
Organizasyondan organizasyona değişebilir olmakla birlikte, aşağıdaki adımlar CMMI-tabanlı bir süreç iyileştirme işlemini tanımlar;
•Kefalet (Sahiplenme ve Kaynak SaÄŸlama)
Süreç iyileştirmeye başmadan önce ilk yapılması gereken şey üst yönetimin bu konuyu sahiplenmesini ve kaynak sağlamasını sağlamaktır. Bu sahiplenme süreç iyileştirme sürecinin başarılı olabilmesi açısından kritik önem arz etmektedir.
•Temel EÄŸitimin Alınmasının SaÄŸlanması
CMMI yaklaşımının temel konseptinin anlaşılabilmesi için mutlaka uygun bir CMMI Giriş eğitiminin alınması gereklidir.
•Organizasyonun DeÄŸiÅŸime Hazırlanması
Süreç iyileştirme bir proje olarak ele alınmalıdır. Bu çabalar için iş ile ilintili sebepler ve hedefler belirlenmelidir. Bu amaçla, değişimin kazanınları ve maliyetlerini de içeren zorlayıcı bir gerekçe yaratılmalıdır. Söz konusu değişim için sorunları ve fırsatları anlatan bir sunum çok faydalı olacaktır.
•Süreç Tanımlama/Ä°yileÅŸtirme Grubunun OluÅŸturulması
Bu grup tüm süreç iyileÅŸtirme aktivitileri boyunca yaÅŸayacak olan ve kurum içerisinde süreç iyileÅŸtirme aktivitelerini koordine edecek olan gruptur. Bu grubun üyeleri süreç iyileÅŸtirme rehberleri olarak görev yapacaklardır. Elbette bu üyeler süreç iyileÅŸtirme konusunda yeni kiÅŸiler ise bunların “yazılım Süreç Tanımlama” veya “Süreç Ä°yileÅŸtirme Hakimiyeti” gibi konularda eÄŸitime tabii tutulması zorunludur.
•Durum Tespiti
Öncelikle CMMI en iyi örnekleri kurumsal süreçlerle karşılaştırılmalı ve gayriresmi bir ayrım çözümlemesi ( Gap Analysis) yapılmalıdır. Bunun konuda, özellikle kültürel fırsatlar ve engelleri tanımlayabilmek adına veri toplamak için yöneticiler, proje liderleri ve çalışanlar arasında bir araştırma yapmak gerekir. Bunun sonucunda mevcut durum belirlenir.
•Hedefin Tespiti
Tıpkı bir önceki adımdaki mevcut durumu belirleme gibi bu adımda da nerede olunmak istendiği belirlenir. Bu aşamada her bir seviyenin hedefleri farklı olabileceğinden yöneticiler, proje liderleri ve çalışanların olmak istedikleri yer hedefi konusunda bir denge sağlamak çok önemlidir. Bu belirlendikten sonra süreçler arasında öncelik belirlenir ve iyileştirme planı hazırlanır. Yapılan çalışmalar bu plan çerçevesinde izlenir.
•Ä°letiÅŸimin SaÄŸlanması ve Koordinasyon
Tüm bu süreçler boyunca dürüst ve iletişime açık olunmalıdır. Planın o plandan etkilenecek herkes ile paylaşılması ve gelebilecek geri bildirimlerin dikkate alınması esastır.
•Ä°lerlemenin Ä°zlenmesi
Sürekli bulunulan yer ile olmak istenilen yer karşılaştırılmalıdır. Aradaki fark süreç iyileştirme çalışmalarının odaklanılması gereken kısımlarıdır. Periyodik ( Aylık, haftalık ) raporlama programların hedeflerine ulaşma yolundaki gelişmelerini anlatmak açisından çok önemli araçlardır. Bunun dışında profesyonel değerlendiriciler tarafından yapılacak değerlendirmeler de ( Appraisal ) tarafsız bir göz olarak bu konuda önemli bilgiler sağlayacaktır.
Yazılım Geliştirme Süreçleri
Yazılım geliştirme ile uğraşan her kurum kendi kurum kültürü ve iş yapış biçimine uygun olarak süreçlerini tanımlamalıdır. Bunun ilk adımı da politika ve yönergelerini tanımlayıp dokümante edilmesidir. Genel olarak, yazılım geliştirme süreçleri aşağıdaki başlıklar halinde düşünülebilir :
a) Mühendislik
Mühendislik süreçleri bir çok alt süreçden meydana gelir.
•Gereksinim GeliÅŸtirme Süreci
Bu süreç kapsamında, müşteri ve ürün gereksinimleri geliştirilir, paydaşların ihtiyaçları toplanır. Müşteri gereksinimleri geliştirilir, ürün ve ürün bileşenleri oluşturulur. Ürün bileşenlerinin yazılım mimarisi içerisindeki yerleri ve gereksinimlerin arayüzleri belirlenir. Gereksinimler analiz edilir ve onaylanır. Operasyonel içerik ve senaryolar oluşturulur ve i şlevsellik ortaya çıkartılır. Paydaşların ihtiyaçlarıyla, maliyet, zaman planı, performans, işlevsellik, tekrar kullanılabilir bileşenler, güncellenebilirlik ya da riskler adreslenerek denge kurulur. Gereksinimler doğrulanır ve onaylanır.
Süreç sonunda, sistem gereksinimleri, yazılım gereksinimleri ve müşteri gereksinimleri dokümanları üretilir.
•Teknik Çözüm Süreci
Teknik Çözüm sürecinin amacı, gereksinimlere çözüm oluşturacak tasarım, geliştirme ve uyarlamaların yapılmasıdır.
Bu sürecin uygulanması ile alternatif çözümler oluşturulur ve değerlendirilir. Seçilmiş çözümlere göre detaylı tasarım yapılır. Oluşturulan tasarım, ürün ve ürün bileşeni olarak uyarlanır.
Bu süreç sonunda, üst düzey yazılım tasarımı, detaylı yazılım tasarımı, sistem tasarımı, kullanıcı arayüz tasarımı, veritabanı tasarımı, veri aktarma tasarımı, test planı ve test senaryoları üretilerek dokümante edilir.
•Onaylama Süreci
Bu sürecin amacı, kapsamda belirtilen iş/yazılım ürünlerinin, müşteri isterlerinin tamamını karşıladığını ve amacına uygun olduğunu gözden geçirip onaylayarak güvence altına almaktır. Bu süreçde, proje yönetimi tarafından belirlenen proje paydaşları yapılan planlara uygun olarak gözden geçirmeleri yapar ve düzeltici faaliyetleri planlar. Yapılan her toplantı tutanak ile konfigürasyon yönetimi altına alınır.
•DoÄŸrulama Süreci
Bu sürecin amacı, iş/yazılım ürünlerinin doğruluğunu, tutarlılığını, izlenebilirliğini, süreç girdilerine uygunluğunu gözden geçirerek kalitesini güvence altına almaktır. Sürecin sonunda, proje ile ilintili tüm planlar, gereksinim kayıtları, taasarımlar, test senaryoları gibi yüm unsurların doğrulama kayıtları üretilir.
•Gereksinim Yönetim Süreci
Bu sürecin amacı, projenin ürünleri ve ürün bileşenlerinin gereksinimlerini yönetmek ve gereksinimler ile iş ürünleri ve proje planı arasındaki tutarsızlıkları ortaya koymaktır. Bu sürecin uygulanması ile:
◦Gereksinim kaynakları üzerinde gereksinimler ve önemi hakkında fikir oluÅŸturulması saÄŸlanır, paydaÅŸlarda farkındalık yaratılır,
◦Proje katılımcılarından gereksinimlerin onayının alınması saÄŸlanır,
◦Gereksinimlere ait tüm deÄŸiÅŸiklikler yönetilir,
◦Gereksinimlerin, proje planı ve iÅŸ ürünleri ile izlenebilirliÄŸi güncel tutulur,
◦Gereksinimlerin, proje planı ve iÅŸ ürünleri arasındaki tutarsızlıklar belirlenir.
Düzeltici etkilikler planlanır ve yürütülür
b) Proje Yönetimi Süreci
Proje yönetimi süreci, projenin yönetimi, izlenmesi ve kontrol edilmesi faaliyetlerini kapsadığı gibi risk yönetimi ve alt yüklenici yönetimi de yine proje yönetiminin bir parçasıdır.
•Proje Yönetimi, Ä°zleme ve Kontrol Süreci
Proje Yönetiminin amacı, bir ürün veya hizmeti üretmek amacıyla bir projenin planlanması, koordinasyonu ve yönetimidir. Bu süreçte kaynaklar tanımlanır, proje aktiviteleri planlanır, proje maliyet hesapları yapılır, hedefler ve sapmalar sürekli izlenir. Bir sapma durumunda düzeltici etkinlikler devreye alınır. Bu sürecin çeşitli aşamalarında proje planı, proje beratı, proje özet raporları, proje değişiklik isterleri gibi yönetimsel dokümanlar üretilerek proje paydaşları ile paylaşılır.
•Risk Yönetim Süreci
Risk Yönetim sürecinin amacı, ürünün veya projenin yaşamı süresince hedeflerine ulaşmasında ki olumsuz etkileri hafifletebilmek için, gerekli olan risk önleme aktivitelerinin belirlenip planlanabilmesi için potansiyel problemlerin oluşmadan önce tanımlanmasıdır. Süreç, risklerin tanımlanmasını, önceliklendirilmesini, risk azaltma tekniklerini, beklenmedik durum planlarının oluşturulmasını, riskleri ölçümleyebilmek için parametrelerin tanımlanmasını, gerektiğinde beklenmedik durum planlarının uygulanmasını kapsar. Risk Yönetimi süreci, idari ve teknik süreçlerin önemli bir parçası olup, sürekli yaşayan ve ileriye bakan bir süreçtir. Aralıksız risk yönetimi yaklaşımı, projenin üzerinde kritik etkisi olacak risklerin önceden tahmin edilebilmesi ve etkilerinin hafifletilebilmesi için etkin olarak kullanılır. Risk kataloğu ve risk planı bu sürecin çıktı iş ürünleridir.
•Alt Yüklenici Yönetimi Süreci
Tedarik edilen ürün/hizmetin yönetimi ve kabulü sürecinin amacı, tedarik seçim kriterleri kapsamı içinde belirlenen ve sözleşme ile imza altına alınan müşteri isterlerinin Alt Yüklenici firma tarafından sağlanmasının takibi, değerlendirilmesi ve bu sürecin sonunda kabul edilmesidir. Bu sürecin uygulanması ile, Alt Yüklenicinin üretim ve geliştirme süreci kontrol altında tutulur, Alt Yüklenici firma tarafından karşılanan ürün/hizmet müşteri isterlerine göre haftalık ve aylık olarak değerlendirilir, iİş sonunda, Alt Yüklenici firma ile yapılan sözleşmede belirtilen şartların sağlanması ile Alt Yüklenicinin ürün veya hizmetleri kabul edilir. Alt Yüklenici sözleşmeleri, değerlendirme kayıtları, konfigürasyon birimleri değerlendirme kayıtları v.b.dokümanlar bu sürecin çıktılarıdır.
c) Destek Süreci
Destek süreci, konfigürasyon yönetimi, karar analizi ve çözüm süreci, ölçümleme ve analiz, kalite güvence süreci gibi alt süreçlerden oluşur.
•Konfigürasyon Yönetim Süreci
Konfigürasyon Yönetimi Sürecinin amacı, yaşam döngüsü içerisinde üretilen tüm yazılım ve/veya iş ürünlerinde yapılacak değişiklikler ve İşletim hizmet sözleşmesi kapsamında ve kurum tarafından sağlanan sürekli hizmet içinde yer alan birimler üzerinde yapılacak değişikliklerin kontrol ve yönetimini sağlamaktır. Bu süreci uygulanması ile, bir proje esnasında üretilecek tüm yazılım, donanım, altyapı, lisanslar, sözleşmeler ve iş ürünleri birimleri belirlenir ve tanımlanır, söz konusu birimlerde yapılacak değişiklikler ve müşteri sürümleri (release) kontrol edilir, birimlerin durumları ve değişiklik istekleri kaydedilir ve raporlanır, birimlerin tamamlanmış olması ve tutarlılığı garanti altına alınır ve birimlerin saklanması kontrol edilir.
Konfigürasyon planı, konfigürasyon birimleri, değişiklik istekleri, etki analiz raporu bu sürecin çalışması ile üretilebilecek dokümanlardır.
•Karar Analiz ve Çözüm Süreci
Karar Analizi ve Çözüm Sürecinin amacı, olası çözüm kararlarını, konulmuş olan kriterlere göre biçimsel değerlendirme yöntemlerini kullanarak analiz etmek ve karar vermektir. Bu süreç ile alternatif çözümler belirlenir ve dokümante edilir.
•Ã–lçümleme ve Analiz Süreci
Bu sürecin amacı; yönetime, proje gidişatının anlaşılabilirliğini desteklemek için proje ilerleyişiyle ilgili gerçekleşen verileri sağlamaktır.
Ölçme planı bu süreçde hazırlanır, ve güncellenen metrik izleme dokümanı ile desteklenir.
•Kalite Güvence Süreci
Kalite Güvence Sürecinin amacı, Yazılım Geliştirme Grubunda yürütülen tüm etkinliklerin Yazılım Geliştirme Grubu Kalite Sistemine uyumunu, Proje Planında belirtilen aşamalarda denetleyerek kalitesini güvence altına almaktır. Bu sürecin uygulanması ile, proje planının kurumun yazılım geliştirme standartlarına uygun hazırlanması, projenin ilerlemesi esnasında, tanımlı iş/yazılım ürünlerinin üretilmesi, iş/yazılım ürünlerinin kurumun kalite sistemi standartları ve kriterlerine uyumu sağlanmış olur. Bu süreç boyunca yapılan kalite güvence denetlemeleri sonucunda Kalite Güvence Denetleme katıtları dokümanı oluşturulur.
c) Süreç Yönetim Süreci
Yukarıda söz edilen yazılım geliştirme süreçleri sürekli yaşayan ve iyileştirilen süreçler olmak zorundadırlar. Dolayısı ile, kurumsal anlamda bir süreç yönetim mekanizması kurulması zorunludur. Süreç yönetimi, kurumsal süreç tanımlama, organizasyonel eğitim, kurumsal süreç iyileştirme süreçleri şeklinde organize edilebilir.
•Kurumsal Süreç Tanımlama Süreci
Kurumsal süreç tanımlama sürecinin amacı, kurumun iş süreçlerinin tutarlı, tekrarlanabilir, performansını destekleyecek süreç kütüphanesini oluşturmaktır.Bu süreç için, süreç tanımlama formu, süreç iş çıktıları hazırlama formu gibi şablonlar tanımlanmalıdır.
•Organizasyonel EÄŸitim
Organizasyonel Eğitim sürecinin amacı; çalışanların , kendilerine verilen rolleri verimli ve etkin bir şekilde gerçekleştirmeleri için; bilgi ve beceri düzeylerinin geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Bu sürecin sonuçlarının ölçülebilmesi için eğitim kayıt listesi, eğitim sonuçları değerlendirme formu vb. şablonlar tanımlanmalıdır.
•Kurumsal Süreç Ä°yileÅŸtirme Süreci
Kurumsal Süreç İyileştirme sürecinin amacı; organizasyon süreçleri ve süreç varlıkları ile ilgili kuvvetli ve zayıf alanlar baz alınarak; organizasyon süreç iyileştirme aktivitelerinin planlanması ve uygulanmasıdır.
Danışmanlık alınabilecek firmalar:
Sertifika Sahibi Kurumlar için:
https://sas.cmmiinstitute.com/pars/pars.aspx
--
Turhal Temizer
0 Yorumlar